23948sdkhjf

Bygget av Arlandas nya pir skjuts fram

"Vi måste prioritera ett antal aktiviteter som fort kan ge ökad kapacitet, samtidigt som den långsiktiga utbygganden av flygplatsen fortsätter"
Tanken var att Pir G vid terminal 5 på Arlanda skulle ha börjat byggas i år. Dock blir projektet försenat då Swedavia väljer att skjuta fram det två år. Det skriver Byggvärlden .

Piren ska byggas då antalet resenärer till och från Arlanda förväntas växa med 2,3 procent fram till 2050. Den är en del av ett stort investeringsprogram som även ska förbättra servicenivåerna och den generella kapaciteten.

Men andra, mer akuta, åtgärder sätter stopp för byggstarten.

– Vi måste prioritera ett antal aktiviteter som fort kan ge ökad kapacitet, samtidigt som den långsiktiga utbygganden av flygplatsen fortsätter, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia Airports, till Byggvärlden.

Enligt Hans Uhrus behöver man först utföra snabba kapacitetshöjande åtgärder. Detta för att få bättre ankomstflöden, flöden för avgående resenärer och nya uppställningsplatser för flygplan.

– För att optimera våra resurser för att snabbt uppnå ökad kapacitet fokuserar vi i första läget på dessa aktiviteter, och byggandet av den nya piren kommer att inledas år 2020 och planeras färdigställas under 2025, säger han till Byggvärlden.

Piren kommer att finansieras med pengar genom Nordiska investeringsbanken. Det rör sig om ett låneavtal på två miljarder svenska kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063