23948sdkhjf

Skanska uppför Nordens största flygplatshotell

Swedavia och Skanska träffar avtal i Arlanda-order värd drygt 700 miljoner kronor.
I oktober bekräftade Swedavia att hotellkungen Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice Hotels blir operatör för det nya storhotell man planerar på området.

Nu står det klart att Skanska tar hem ordern för det som ska bli Nordens största flygplatshotell, ett kontrakt värt cirka 710 miljoner kronor.

Själva hotellet planeras få en yta på 20 000 kvadratmeter fördelat på 14 våningar, med omkring 500 rum. Det gör att Skanskas projektchef, Kenneth Öberg, ser bygget som ett prov på produktiviteten hos bolaget.

– Det ställer höga krav på vår effektivitet att bygga drygt 500 rum. Vi vässar vår produktion och blir skickliga på återupprepning och prefabricering, säger han i ett uttalande.

Byggnaden, som kommer att märkas miljöcertifieringssystemet Breeam, har byggstart i augusti. Projektet planeras vara färdigt för inflytt under fjärde kvartalet 2019.

För Swedavia är hotellsatsningen nästa steg för att utveckla det man kallar "en helt ny flygplatsstad" och ska vara ett budgetalternativ till det tidigare etablerade (och Stordalen-ägda) Clarion Hotel.

Satsningen i sig är ett svar på det ökade resenärsantal man sett de senaste åren. Sedan 2010 har resenärstillväxten ökat från 16 till 23 miljoner resenärer – cirka 40 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078