23948sdkhjf

Pålning riskerar stänga Götaälvbron

Alla bygg- och anläggningsarbeten med pålning i leran har gjort att stödet för bron oavsiktligt har flyttats, vilket kan leda till att den kan bli svår att öppna och stänga.
Just nu pågår arbetet med bland annat överdäckning av E45 och pålning för den nya bron som ska byggas. Det har gjort att leran på botten har förskjutits och flyttat brostöden. Det visade en mätning som gjordes i förra veckan, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

– Eftersom bron är gammal och känslig för yttre påverkan, så som rörelser i marken, har vi sedan länge kontinuerliga mätningar på bron för att uppmärksamma om den yttre påverkan på bron är för stor, säger Eva Rhodin, kommunikationschef trafikkontoret Göteborgs Stad.

Den påverkan pålningen har haft på bron påverkar bara broklaffen, trafiken över bron är det ingen fara för. Däremot finns en risk att broklaffen fastnar, det skulle då kunna innebära att den inte går att öppna för båtar som ska passera.

– Gemensamt diskuterar nu parterna bland annat om det går att anpassa grundläggningsteknik, genom att till exempel byta från de betongpålar som används idag, som tränger undan massorna när de slås ned, till ihåliga stålpålar som påverkar marken i mindre grad.

För att arbetena i området ska kunna fortsätta pågår just nu en dialog mellan trafikkontoret och de inblandade företagen exakt hur man ska gå vidare och inte skada bron ytterligare.

– Vi har ett nära samarbete med samtliga byggprojekt i området som alla var och ett har ett ansvar att inte skada befintlig bro. Om några veckor kommer vi att ha en tydligare bild av hur projekten påverkas utifrån vilka åtgärder som måste göras för att garantera Götaälvbrons funktion fram tills att vi har ersättningsbron Hisingsbron på plats, säger Eva Rhodin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078