23948sdkhjf

Hon ska se till att det byggs

Den 22 juni beslutade regeringen om att tillsätta en särskild utredare för att säkerställa att befintliga byggrätter bebyggs. Det blir Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.
För att se till att befintliga byggrätter bebyggs och inte står outnyttjade i Sveriges kommuner har nu regeringen utsett en särskild utredare som ska säkerställa det. Vänsterpartiets riksdagsledamot Nooshi Dadgostar har fått uppdraget.

– Behovet av bostäder är stort och i många kommuner finns ett betydande antal byggrätter som står outnyttjade. Om de kan utnyttjas kan vi få fram fler bostäder snabbare, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

– Jag är glad över att vi kommit överens med regeringen om att tillsätta den här utredningen. Vi måste göra allt för att hålla uppe den höga byggtakten. Att tilldelad mark ska bebyggas borde vi alla kunna vara överens om. Nu får vi se hur det förhåller sig i verkligheten, och om vi måste ge kommunerna ökade möjligheter till kravställande, säger Nooshi Dadgostar.

I uppdraget ingår att kartlägga kommunernas användning av nuvarande bestämmelser i plan- och bygglagen och analysera hur effektiva de är, studera andra metoder kommunerna använder sig av, sprida information om goda exempel och bedöma om det finns behov att förstärka kommunernas möjligheter att säkerställa detaljplanernas genomförande och i sådana fall föreslå förslag på hur förstärkning kan göras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078