23948sdkhjf

Nya anläggningen får Sveriges största solpanel

Husfabriken i Piteå kommer att utrustas med en 7 250 kvadratmeter stor solcellsanläggning.
Husfabrikören Lindbäcks har under det senaste året byggt en ny fabrik på Haraholmen i Piteå – den nya produktionsanläggningen är en investering värd cirka 480 miljoner kronor och förväntas stå klar i december i år.

Man har under projektets gång uttalat arbetat med ett hållbart tänk – sedan tidigare står det klart att uppvärmningen kommer att ske genom överskottsvärmen från närliggande biodieselföretaget Sunpine.

För elförsörjningen har man pekat ut solceller som sitt val, och nu har man även gjort klart med en leverantör. I en order värd cirka 11 miljoner kronor har man från Pite Energi beställt en solcellsanläggning på totalt 7 250 kvadratmeter, vilket gör den till Sveriges största takmonterade solpanel.

– Vi bedömer att produktionen från den nya husfabriken kommer att ge cirka 800 000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar elanvändningen för cirka 100 villor, säger Anders Ådemo, marknadschef på Pite Energi, i ett pressmeddelande.

Energibolaget har byggt solcellsanläggningar sedan 2011 och levererar i dag enbart förnybar el. De är även involverade i arbetet för att leverera fjärrvärme från Sunpine till fabriken, vilket vid ett färdigställande innebär att hela den 40 000 kvadratmeter stora anläggningen kommer ha värme och el från förnybar energi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094