23948sdkhjf

Ramböll utreder för svenskt vinter-OS

Stockholms stad ger Ramböll i uppdrag att undersöka möjligheterna för att hålla vinter-OS 2026 i Stockholm.
Konsultföretaget Ramböll får plockar ett prestigefyllt uppdrag – nämligen att hjälpa Stockholms stad undersöka möjligheterna att anordna vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2026.

Konsultbolaget kommer inte bara att förbereda alla nödvändiga tillstånd som krävs, utan man ska även ta fram tekniska underlag för ny- och ombyggnation av arenor, samt för en möjlig OS-by som ska rymma 5 500 atleter. Det innebär även att man ska titta på var de olika OS-grenarna ska fördelas, då alla grenar inte kan utföras i huvudstaden.

Enligt det liggande förslaget ska till exempel alla alpina grenar med en fallhöjd över 110 meter utövas i Åre, medan backhoppningen förläggs i Falun. I övrigt ser man att huvuddelen av grenarna ska kunna utföras i Stockholm.

– Det finns redan god tillgång till arenor i Stockholm. De investeringar som krävs i nya eller utbyggda anläggningar gäller sporter där det finns en efterfrågan och ett stort motionsintresse bland allmänheten. Det är investeringar som alla stockholmare kommer att ha glädje av och som kommer att stärka folkhälsan, säger Maria Grimmer, affärsområdeschef Samhällsbyggnad Mitt på Ramböll, i ett pressmeddelande.

De ekonomiska, ekologiska, tekniska och tidsmässiga aspekterna i projektet har redan bedömts, och Ramböll kommer nu att påbörja plan- och tillståndsprocesser tillsammans med arkitektbyråerna C.F. Møller och Populous.

Enligt Stockholms stad ser man att ett vinterspel i Stockholm skulle kunna bli ett av det mest hållbara någonsin. Inte bara för att man redan har god tillgång till anläggningar som Globen, Stockholms stadion, Flottsbro och Hammarbybacken, utan även för att man planerar med en blick framåt.

Till exempel vill man förlägga en potentiell OS-by på Årstafältet, som sedan tidigare pekats ut som ett framtida bostadsområde. En sådan by skulle lätt kunna omvandlas till ett vanligt bostadsområde, skriver man i en utredning som publicerades i januari . Man jämför mycket med spelen i Vancouver 2010, vilket gör att man uppskattar att genomförandet skulle kosta totalt 13,6 miljarder kronor. I den planerade budgeten räknar man bland annat att kostnaden för att snösäkra under spelen uppgår till cirka 400 miljoner kronor.

Uppdatering: Den 26 april meddelade Socialdemokraterna i Stockholm att man inte kommer att ansöka om vinter-OS eller Paralympics.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109