23948sdkhjf

Förslaget: Branschskolor ska säkra byggkompetens

Regeringen vill införa branschskolor på prov.
Regeringen ser ett minskande intresse för yrkesutbildningar och många branscher, däribland byggindustrin, uttrycker oro för sin framtida kompetensförsörjning. Beräkningar visar att det kan saknas upp till 40 000 medarbetare i byggbranschen fram till 2025.

För att stärka kompetensförsörjningen lägger regeringen nu förslag om att införa försöksverksamhet med branschskolor.

– Vi behöver utveckla möjligheterna att läsa smala gymnasiala yrkesutbildningar över hela landet. De är basen i industrins och välfärdens kompetensförsörjning. Nu inleder regeringen arbetet med att inrätta branschskolor för att på så sätt säkerställa att utbildningar med litet elevunderlag kan bedrivas på fler orter. Så utvecklar vi den svenska modellen, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

Förslaget innebär att gymnasieskolor ska kunna erbjuda yrkesutbildning även om elevunderlaget inte räcker för att ge alla yrkeskurser i den egna skolan. Vissa yrkeskurser ska kunna ges på en branschskola där eleverna kan läsa delar av sin yrkesutbildning.

"Det innebär att elever kan bo kvar hemma under huvuddelen av sin utbildning. På det sättet ges elever förbättrade möjligheter att välja yrkesutbildningar inom områden där det finns goda möjligheter till inträde och etablering på arbetsmarknaden", skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094