23948sdkhjf

3D-skrivare på väg ut på byggarbetsplatserna

Redan i dag finns enorma hus som byggts med tekniken – och i framtiden kan skrivarna bli en vanlig syn på byggplatsen.
Det experimenteras för fullt med 3D-skrivare. Tekniken utvecklas snabbt och används numer inom många olika områden, även i byggbranschen.

Inom byggsektorn används tekniken i nuläget främst då arkitekter skriver ut små modellhus inför ett projekt. Samtidigt pågår en febril forskning för att utveckla verksamheten och ta den vidare till nästa steg, skriver Byggnadsarbetaren.

Det har redan tillverkats gigantiska 3D-skrivare som skrivit ut delar av hus som sedan monterats ihop. Det har även skrivits ut hela hus, och försök med att skriva ut broar och vägar pågår.

Hus skapades på 24 timmar
Det kinesiska företaget WinSun Decoration Design Engineering är en av de aktörer som lyckats skriva ut ett helt hus. På 24 timmar skapades ett hus med en boyta på 200 kvadratmeter med en skrivare som vägde 120 ton. Bolaget har också tillverkat ett femvåningshus, men då skrevs delarna ut separat och monterades ihop på byggarbetsplatsen.

Även i Kalifornien pågår forskning för att förbättra tekniken. På University of Southern California har även professor Behrokh Khoshnevis lyckats skriva ut ett helt hus.
Där monterades 3D-skrivaren på en stor travers som löpte längs en räls. I takt med att traversen rörde sig fram och tillbaka byggde en robotarm upp huset genom att spruta ut snabbhärdande betong ur ett munstycke, skriver Byggarbetaren.

Omfattande regleringar
En problematik som finns när det gäller hus som byggs med 3D-skrivare är de omfattande regleringar som finns när det gäller byggnader, enligt Byggnadsarbetaren. Det handlar om allt från hur hållfasthet ska beräknas till regler som omfattar brandskydd och isolering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078