23948sdkhjf

Kritik mot skärpta energikrav

Boverkets förslag om skärpta kravnivåer riskerar att drabba barnfamiljer, enligt Trä-och Möbelföretagen.
Boverkets förslag på skärpta energikrav för nybyggnation riskerar att ge mycket stora kostnadsökningar för husköpare. Det skriver Trä-och Möbelföretagen, TMF, i ett pressmeddelande med hänvisningar till nyligen genomförda analyser av förslaget.

– Det är framförallt förstagångsköpare, ofta unga barnfamiljer, som kommer att drabbas. Eller pensionärer som flyttar till ett mindre enplanshus, kommenterar Anders Rosenkilde, chef teknisk utveckling på TMF och adjungerad professor i konstruktionsteknik vid Lunds universitet.

TMF, har tillsammans med SP/RISE (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) analyserat Boverkets remissförslag om skärpta kravnivåer och kommit fram till att kraven blir svåra att genomföra när det gäller mindre hus, särskilt enplanshus. Dagens kravnivå har utgångspunkt på 55 kWh/m2 år för ett elvärmt hus och Boverket föreslår 35 kWh/m2år från och med år 2021.

TMF menar att det finns andra och betydligt bättre metoder än Boverkets förslag. Branschorganisationen anser också att Boverket underskattar produktionskostnaderna i sin konsekvensanalys.

"Boverkets förslag medför att många populära husmodeller måste gå över till dyrare uppvärmningssystem och förbättrade klimatskal – vilket ger kraftigt ökade produktionskostnader som blir väldigt kännbara för enskilda konsumenter", skriver TMF i sitt pressmeddelande.

– Boverket hävdar att kostnaderna ökar med 2-4 procent medan vår analys och beräkning snarare visar en kostnadsökning på 10-15 procent för ett mindre enplanshus. Det innebär 200 000-300 000 kronor per hus. Bostadsbyggandet riskerar dessutom att hämmas på grund av de ökade produktionskostnaderna, i kombination med andra åtgärder på bostadsmarknaden, säger Anders Rosenkilde.

TMF har, med hjälp av SP/RISE, tagit fram ett remissförslag på alternativa och genomförbara energikrav, som bland annat visar hur skärpningarna i energikraven 2021 kommer påverka några olika typhus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109