23948sdkhjf

Upphandlingsfavoriserat byggbolag får fortsätta

Kommunala bolaget ville sätta tre projekt som utförs av det skånska byggbolaget på paus – men ser ingen möjlighet.
Tidningen Sydsvenskan avslöjade tidigare i veckan att ett skånskt byggbolag favoriserats i sju upphandlingar som Malmös kommunala bostadsbolag (MKB) genomfört.

Läs också: Misstänkt korruption bakom skånska byggprojekt

En anställd vid bostadsbolaget misstänks ha öppnat anbud i förväg och meddelat Er-Ho Bygg, bolaget i fråga, om det lägsta anbudet, vilket gjorde att byggbolaget kunde vinna upphandlingarna. Den misstänkte avskedades i mitten av januari och är polisanmäld.

Totalt handlar det om upphandlingar till ett värde av 247 miljoner, rapporterar Sydsvenskan .

Er-Ho Bygg är i dagsläget totalentreprenör för tre pågående MKB-byggen i Malmö, som det kommunala bostadsbolaget sedan dess velat stoppa tillfälligt. Men det ser man inga möjligheter till att göra.

– Lagen om offentlig upphandling gör att vi inte kan pausa en relation, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB, till Sydsvenskan.

De granskade upphandlingarna som Er-Ho Bygg vunnit rör bland annat ett hundratal hyres- och LSS-lägenheter samt ombyggnad av en förskola.

I upphandlingarna har man med hjälp av den anställde, som både höll i upphandling och projektledning i fallen, kunnat lägga sig under de lägsta anbuden med summor mellan 1,7 miljoner kronor och så lite som 26 000 kronor.

Enligt MKB fattade man i januari ett beslut om att göra bakgrundskoller på fler personer som kommer ha ett stort ekonomiskt ansvar för bolaget, till följd av situationen.

Kammaråklagaren Fredrik Jönsson säger till tidningen att man inte vill gå in på hur byggbolaget hanteras i utredningen.

– I nuläget finns det en misstänkt. Jag har tagit emot de uppgifter som hittills har kommit och lämnat direktiv om utredningsåtgärder till polisen, säger han till Sydsvenskan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.429