23948sdkhjf

Mark- och byggrätter stiger mest i pris

Transaktionsvärdet har ökat med 17 miljarder på tre år.
Just nu finns det inget annat segment på fastighetsmarknaden som växer lika mycket som mark- och byggrätter, skriver Svenska Dagbladet. 2013 låg värdet på transaktionerna på totalt 2 miljarder kronor. Under 2016 uppnådde värdet av mark- och byggrätter som bytte ägare 19 miljarder kronor. Det kan också jämföras med 2015, då den totala volymen värderades till 8 miljarder kronor.

– Vi kan troligen vänta oss ännu högre transaktionsvolymer inom segmentet mark och byggrätter under 2017. Till det kan även försäljningar av statlig mark till kommunerna bidra, säger Kristina Andersson, analyschef vid fastighetsinformations- och analystjänsten Datscha, till SvD.

Nästan hälften av transaktionerna under 2016 rörde mark- och byggrätter i kommunerna Stockholm och Göteborg – här såldes det för 4,5 miljarder kronor respektive 3,5 miljarder.

En av anledningarna till ökningen är självklart det stora bostadsbehovet, både för nuet och i framtiden, men också det låga ränteläget som pressar upp tillgångspriser. I slutet av januari tog regeringen beslutet att även statlig mark kan köpas av kommunerna, och försäljningen av de rätterna startar efter sommaren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094