23948sdkhjf

Digitaliseringsprojekt räddar byggforskning

Universitet digitaliserar 2 500 rapporter från Byggforskningsrådet (BRF).
Göteborgs universitetsbibliotek har i ett samarbete med Lunds tekniska högskola digitaliserat och tillgängliggjort 2 500 rapporter från Byggforskningsrådet (BRF). Digitaliseringen har gjorts för att rädda många års kunskap inom byggnadsområdet.

Byggforskningsrådet (1944−2000) finansierade forskning inom byggande och samhällsplanering, men hade även som uppgift att informera om forskningsresultaten. Totalt publicerades drygt 4 500 rapporter där i stort sätt alla tänkbara ämnen inom byggande och samhälle behandlades.

När den största databasen för svensk byggforskning, Byggdok, och dess bibliotek avvecklades 2004 föddes idén om att dokumenten kunde digitaliseras i stället för att kasseras. Göteborgs universitet ställde sig positiv till idén och under 2016 genomfördes allt arbete.

− Vi har skannat, texttolkat, publicerat och länkat upp de digitaliserade pdf:erna från rapportserien i Libris nationella bibliotekskatalog. Vi har också långtidsarkiverat bildfilerna som ingår i samlingen, säger Lennart Stark, digitaliseringskoordinator på Göteborgs universitetsbibliotek.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062