23948sdkhjf

Lindabs ex-ordförande misstänks för grovt skattebrott

Skatteverket anmäler Kjell Nilsson till Ekobrottsmyndigheten.
Före detta styrelseordföranden för Lindab, Kjell Nilsson, avgick i april förra året efter Svt Nyheter avslöjat hans brevlådeföretag i Panama, som han startat 2005. Nu har Skatteverket anmält honom till Ekobrottsmyndigheten för grovt skattebrott mellan åren 2006-2013. Dessutom upptaxeras han – den beskattningsbara förmögenheten för 2006 höjs med 38 miljoner kronor, skriver Svt Nyheter.

Läs också: Styrelseordförande lämnar Lindab

Skatteverket gjorde i november 2016 ett förhör med Kjell Nilsson, där han uppger att hans bank SEB Luxemburg gett honom rådet att lämna in en självrättelse av tidigare lämnade deklarationer.

Självrättelsen lämnades in strax efter avslöjandet, och i denna skriver Nilsson att han har obeskattade tillgångar i ett panamanskt bolag. Detta, uppger han, var förberedelser för en flytt till Dubai, som senare aldrig blev av.

Enligt Skatteverket var självrättelsen inte frivillig, då den inkommit efter att det utländska företaget uppmärksammats i media. Det innebär att han inte slipper skattetillägg, men bara om han inte blir åtalad och dömd för grovt skattebrott, skriver Dagens Industri.

Skatteverket har redan tagit ett beslut att kräva Nilsson på 1,4 miljoner efter upptaxeringen – en summa som grundas på ytterligare skatt på 1,2 miljoner och en ränta på cirka 200 000 kronor.

– Jag kan bara säga att beslutet ska överklagas till förvaltningsrätten i Göteborg inom kort, säger Kjell Nilssons advokat Cecilia Gunne till Dagens Industri.

Enligt en kommentar till nyhetsbyrån Siren från vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, Henric Fager, förnekar Kjell Nilsson brott.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081