23948sdkhjf

Avslag för Cementas vindkraftsplaner

Fabrikschefen: "Vi är besvikna över resultatet".
Det var strax före jul som beskedet kom att Mark- och miljödomstolen avslår bygglov för de fem vindkraftverk som Cementa och OX2 planerat uppföra i anslutning till Degerhamnfabrikens stenbrott.

Målet har varit att kunna driva fabriken på ett mer miljöanpassat sätt och samtidigt lokalt producera förnybar el i Mörbylånga kommun.

Efter beskedet har Cementa nu valt att inte överklaga domen.

– Vi är besvikna över resultatet. Vi gör fortfarande bedömningen att vindkraftsetableringen skulle kunna ske utan någon betydande påverkan på fågellivet eller världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Trots att Mörbylånga kommun har planlagt området för vindkraftsetablering är vi medvetna om att det är väldigt svårt att få prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen och respekterar därför domslutet, kommenterar Claes Kollberg, fabrikschef vid Cementa i Degerhamn.

Beslutet som stoppar vindkraftsetableringen har ingen direkt påverkan på fabriken eller cementproduktionen i Degerhamn. Enligt företaget producerar fabriken i dag på sin maximala kapacitet.

– För Degerhamnfabriken innebär detta förstås ett bakslag i vårt hållbarhetsarbete, på samma sätt som det försvårar Mörbylånga kommuns ambitioner om förnybar elproduktion, säger Claes Kollberg, och fortsätter:

– För att södra Öland ska kunna utvecklas till en levande landsbygd och ett hållbart samhälle är det viktigt att näringarna turism, jordbruk och industri kan samarbeta och gynna varandra. Det är något som vi på Cementa i Degerhamn arbetar aktivt för i alla sammanhang. Vi jobbar nu vidare med övriga aktiviteter på fabriken i vår strävan att ständigt utveckla verksamheten i riktning mot full hållbarhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109