23948sdkhjf

Pallplats för Retursystem Byggpall

Vinnare av utmärkelsen Årets Återanvändare vid Återvinningsgalan.
Retursystem Byggpall tog hem priset för Årets Återanvändare vid Återvinningsgalan på Clarion Hotel Post i Göteborg.

Återvinningsgalan startades 2009 av facktidskriften Recycling i samarbete med branschorganisationerna Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna.

Bakgrunden är ”Swedish Recycling Awards” som instiftades 2007 för att premiera lysande innovationer, investeringar, personliga insatser eller produktförbättringar som gjort avtryck i företagets, landets eller kommunens ekonomi samt i miljön.

Forskningsprojekt inom SBUF

Retursystem Byggpall är ett forskningsprojekt inom Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF, som blivit verklighet.

Bakom ägandet står byggbranschen genom en styrgrupp med representation från branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Byggmaterialhandlarna och Byggmaterialindustrierna.

Systemet har varit igång i 10 år och den totala volymen levererade lastpallar uppgår till närmare 1,5 miljoner per år.

Syftet är att skapa en enkel, kostnadseffektiv och miljömässigt bra lastpallshantering.

EUR-pall i hel- och halvformat

Lastpallen i systemet är en vanlig EUR-pall i hel- och halvpallsformat som är märkt för att visa att den ingår i Retursystem Byggpall.

Pallens kvalitet är anpassad efter branschens behov och prissättningen är fast och över tiden stabil. Pallen kvalitetskontrolleras och repareras vid behov efter varje användning.

Unikt med Retursystem Byggpall är att den har ett fast återköpspris, oavsett om den är hel eller trasig, vilket sedan starten bidragit till att minska mängden byggavfall med mer än 100 000 containrar.

Motiveringen till vinnaren lyder:

”Årets Återanvändare har verkligen tagit fasta på avfallstrappans strategi att sätta återanvändning före återvinning. Med ett sinnrikt retursystem har man skapat ett kretslopp som är till nytta för fler, med miljönytta och ekonomi i första rummet. Åtets Återanvändare har visat att det går att hitta enkla välfungerande och miljöfrämjande alternativ.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064