23948sdkhjf

Här är årets vinnare av Kasper Salin-priset

Bostadshus tog hem prestigefyllda arkitekturpriset.
Ett flerbostadshus i Örgryte i Göteborg. Där finner ni årets vinnare av Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris. Bostaden, HSB:s Studio 1 i Örgryte ritat av arkitekt Johannes Norlander, prisades under tisdagen på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala på Cirkus i Stockholm.

– Kasper Salin-priset är Sveriges äldsta och största arkitekturpris som genom åren har gått till ett flertal ikonbyggnader, som Markuskyrkan i Björkhagen och Etnografiska museet i Stockholm. Att juryn i år har valt att premiera vardagsarkitekturen är ett gott tecken på att vi i Sverige också är bra på att gestalta hus med mindre högtidliga funktioner, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.

Juryn belönar de två husen i Örgryte bland annat för dess "välkomnande gemensamma ytor och materialbehandlingen".

”För en förebildligt väl utformad vardagsarkitektur, i nära samarbete mellan arkitekt och byggherre. Skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling, både i den lilla och stora skalan, har medvetet getts en central plats. Studio 1 är bostadshus med kvaliteter som varar länge", skriver juryn i sin motivering.

Kasper Salin-priset grundades 1962 av dåvarande SAR och har delats ut varje år sedan dess.

Övriga nominerade 2016 var Bro Galopp i Bro, Önsta, Nötkärnan vårdcentral i Bergsjön och Råå förskola i Råå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081