23948sdkhjf

Örnar stoppade bygget – nu görs nytt försök

Lämnar in frivillig ansökan om miljöprövning.
I Skorvdalen, sydost om Vemdalen i Härjedalen, finns planer på en skid- och turistanläggning under namnet Örndalen Resort.

Under 2015 stoppades dock byggplanerna av ett beslut vid Mark- och miljööverdomstolen. I området finns nämligen kungsörnsrevir som domstolen menade kunde påverkas av utbyggnaden.

Men nu gör projektörerna ett nytt försök att få till bygget, rapporterar SVT Nyheter Jämtland. Örndalen Resort kommer under tisdagen att lämna in en frivillig ansökan om miljöprövning till Mark- och miljödomstolen i Östersund, gällande ett förminskat projekt.

Avståndet till örnarna ska nu vara 1000 meter, vilket enligt företagets anlitade sakkunniga ska vara ett tillräckligt avstånd.

– Med det fördubblade avståndet skapar vi en extra skyddsmarginal till örnarna. Enligt tillgänglig expertis innebär det att det inte längre behövs ett undantag från artskyddsförordningen, något som vi argumenterar för i vår ansökan, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort, och fortsätter:

– Vi känner oss väldigt trygga och jag är övertygad om att det här kommer att gå igenom eftersom vårt förslag bygger på fakta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156