23948sdkhjf

Han blev årets fackliga hjälte efter avslöjande

Claes Thim larmade om allvarliga brister på storbygget – nu prisas han av LO.
I april i år uppmärksammade SVT:s program Uppdrag Granskning att det fanns allvarliga brister i arbetsmiljön i jättebygget av köpcentrat Mall of Scandinavia.

I reportaget medverkade elektrikern Claes Thim som bland annat larmade om att avsaknaden av skyddsräcken på höga höjder, samt att utrymningsvägar var stängda. I och med att han också var skyddsombud utfärdade han dessutom ett skyddstopp vid ett tillfälle, då han ansåg att riskerna var alldeles för stora.

Efter programmet flyttade arbetsgivaren honom från arbetsplatsen, trots att han hyllades av tittare som sett programmet. Nu får han priset "Årets fackliga hjältedåd", som delas ut av LO ungforum. Juryn, beståendes av representanter från LO, SSU och ABF, motiverade vinnaren på följande sätt:

”Han tar inte bara strid för sig själv och för sina kollegor utan även för alla andra arbetares rättigheter. Oavsett vad du jobbar med, var du kommer ifrån eller vilken gud du tillber, du har samma rätt att känna dig säker och trygg på jobbet.”

Under prisutdelningen tog han tillfället i akt att efterlysa fler som kan göra nytta på arbetsplatserna.

– Ni som inte är skyddsombud, det saknas omkring 100 000 skyddsombud. Det måste bli fler, så ta en funderare, sa Claes Thim vid utdelningen enligt LO ungforum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079