23948sdkhjf

Industrins husinvesteringar når femårslägsta

Svensk basindustri påverkas av svag internationell återhämtning, konstaterar Industrifakta i ny rapport.
Medan bostadsbyggandet nu når rekordnivåer och det privata och offentliga lokalbyggandet stiger kraftigt, fortsätter industrins husbyggnadsinvesteringar att utvecklas svagt.

Enligt Industrifaktas senaste konjunkturrapport var utfallet under perioden april-juni i år det sämsta på fem år, räknat i påbörjade investeringar och jämfört med samma period bakåt i tiden.

Med 4,1 miljarder i ny- och ombyggnadsinvesteringar inom industrin, hamnade kvartal två i år 20 procent under de senaste fem årens kvartalsgenomsnitt. Industrifakta räknar med att industrisektorns husbyggande sjunker med i storleksordningen 10 procent i år för att sedan sakta återhämta sig under följande tvåårsperiod.

Enligt Magnus Johansson, presskontakt på Industrifakta, är utvecklingen en effekt av att svensk basindustri pressas av svag internationell återhämtning.

–  Det går även att se en långsiktig trend inom svensk industri, som innebär att användningen av traditionella industrilokaler effektiviseras allt mer och ersätts av kontorsliknande lokaler i takt med ett växande tjänsteutbud och en mindre utrymmeskrävande tillverkning. Den ryckighet i investeringar som var vanligt förekommande inom industrin tidigare har vi inte sett i lika stor omfattning under de senaste tre åren. Som det ser ut nu finns det inte mycket som pekar på några större lokalinvesteringar under de närmaste två åren, säger Magnus Johansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094