23948sdkhjf

Träbyggnadsdag lockade storpublik

Svenskt Trä: "Gensvaret har varit fantastiskt".
Ett toppseminarium om träbyggnation lockade i går hela 450 arkitekter, konstruktörer, ingenjörer till Svenska Mässan i Göteborg.

Det framgår av ett pressmeddelande från Svenskt Trä.

– Gensvaret har varit fantastiskt, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Heldagseminariet var ett led i branschens strävan att öka andelen trä i svenskt industriellt byggande, som i dag ligger på cirka 10 procent. Målsättningen är att den siffran ska ha fördubblats inom tio år, enligt branschorganisationen.

Mest skonsamma byggmaterial

Svenskt Trä menar att klimatmötet i Paris för ett knappt år sedan visade att trä är det mest skonsamma byggmaterialet i ett livscykelperspektiv, som genererar till avsevärt mindre klimatgaser än till exempel stål och betong. Sedan dess har branschen märkt ett klart uppsving i intresset.

– När man nu kan välja ett förnybart byggmaterial vill vi nå ut med vårt budskap om hur bra trä är. Våra undersökningar visar tydligt att det är kunskap som krävs, säger Johan Fröbel.

Satsning mot träindustrin

En av gårdagens föreläsare var Magnus Silfverhielm, arkitekt och professor vid Linnéuniversitetet, som är kritisk till sina kollegor.

– De måste lära sig mycket, mycket mer. Framförallt om möjligheterna att bygga stora hus av trä och att bygga urbaniteter, städer av trä, med helt andra ingångsvärden än vad de har i dag.

För medarrangören Svenska Mässan ingår seminariet i den satsning mot träindustrin som inleddes med fackmässan Trä & Teknik tidigare i september.

– Vi samlar träindustrins aktörer och skapar förutsättningar för givande möten. Vår ambition, både med mässan och gårdagens seminarium, är att stimulera utvecklingen mot ett hållbart byggande, säger Annika Persson, affärsutvecklare på Svenska Mässan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.616