23948sdkhjf

Målet: Först med att certifiera hel stadsdel

Järfälla kommun kan bli unika.
Just nu genomför Järfälla kommun samråd för sin hittills största detaljplan omfattande 4 000 – 5 000 bostäder, verksamheter, handel och annan service.

Som ett led i Järfällas arbete kring att växa med kvalitet är ambitionen också att så småningom få till en certifiering av Barkarbystaden 3 som en hållbar stadsdel. Järfälla blir då först i Sverige med att hållbarhetscertifiera en hel stadsdel.

Järfälla kommun deltar med Barkarbystaden 3 som ett av 12 projekt i SGBCs pilotprojekt Citylab Action. Deltagandet går ut på att få stöd av experter inom processtyrning och olika sakområden, och att dela kunskap och erfarenheter med andra medverkande stadsutvecklingsprojekt.

Genom projektet höjs kommunens kompetens inom områden som till exempel ekosystemtjänster, hur segregation kan motverkas samt hur kommunen följer upp och säkerställer genomförandet. Syftet är ta fram en svensk modell för att hållbarhetscertifiera stadsdelar. Arbetet ska resultera i ett hållbarhetsprogram som ska innehålla tydliga mål för bland annat miljö, gestaltning och arkitektur.

– Det övergripande målet i kommunens översiktsplan är ett hållbart Järfälla. Ett sätt att nå det målet är att certifiera stadsdelar. Vi ser stora fördelar med den kompetensutveckling kommunen får genom deltagandet i Citylab, säger Jenny Ångman, miljöstrategisk chef Järfälla kommun, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062