23948sdkhjf

Så säger branschen om regeringens budget

Ris och ros från byggbranschen. Building Supply sammanfattar gårdagens reaktioner.
Under gårdagen presenterade regeringen sin höstbudget och ett flertal av de stora aktörerna inom byggmarknaden har uttalat sina åsikter i samband med detta. Building Supply har gjort en sammanfattning över några av de kommentarer som cirkulerade i media under tisdagen.

Sveriges Byggindustrier
I regeringens budgetproposition finns aviserade satsningar på järnvägsunderhåll 2019-2020, vilket Sveriges Byggindustrier ser positivt på. Dock är branschorganisationens vd, Ola Månsson, orolig för att satsningarna ligger långt fram i tiden och riskerar att inte realiseras.

– Vi uppskattar att regeringen vill satsa på underhåll, men satsningarna ligger för långt fram i tiden. Dessutom ligger de utanför den här regeringens mandatperiod och det är därför högst osäkert om de verkligen kommer att realiseras. Satsningarna behövs här och nu. Vi behöver även investeringar i infrastruktur för att öka bostadsbyggandet, vilket vi hoppas kunna se i den kommande infrapropositionen, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

HSB
På bostadsfronten finns det bland annat satsningar på 30 miljoner till Länsstyrelsen i syfte att ge snabbare handläggning. Boverket får 35 miljoner för att bland genomföra en översyn av byggreglerna. Välkomna satsningar menar HSB, men för små i sammanhanget.

– Alla satsningar är givetvis välkomna när bostadskrisen bitit sig benhårt fast i stora delar av Sverige. Men budgeten är att betrakta som besvärande små satsningar på stora problem. Något annat var visserligen inte att vänta när bostadssamtalen sprack i somras. Politiken präglas idag av låsningar istället för lösningar. Det är förödande för en hel generation unga, det begränsar tillväxten och försvårar integrationen för de nyanlända, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Byggnads
Bra med fokus på att få ner arbetslösheten och få mer resurser till välfärden. Samtidigt görs det för lite när det kommer till bostadsbyggandet och energieffektivisering av bostadsbeståndet. Så låter det när Byggnads ger sin syn på budgeten.

– Det är bra att regeringens fokus är att få ner arbetslösheten och att man satsar på mer resurser till välfärden. När det gäller bostadsbyggandet och energieffektivisering av bostadsbeståndet gör regeringen alldeles för lite. Det behövs kraftfullare satsningar för att möta bostadsbristen och för att nå uppsatta miljömål. För Byggnads och för samhället i stort är det viktigt att vi ökar takten i bostadsbyggandet och kommer ingång med energieffektivisering av bostadsbeståndet. Rätten till bostad är en social rättighet, fortsätter Johan Lindholm.

SABO
Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag konstaterar att det är bra att det kommer flera konkreta förslag för att råda bot på bostadsbristen. Men menar samtidigt att det inte är tillräckligt.

– Vi bygger mer än på många år, men måste öka takten ytterligare. Regeringens förslag i budgetpropositionen innehåller ett antal mindre åtgärder som borde kunna stimulera bostadsbyggandet. Vi befinner oss i en akut situation och alla förslag som bidrar till att lösa bostadsbristen är välkomna, säger Anders Nordstrand, vd för SABO, i en kommentar till regeringens budget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062