23948sdkhjf

Ny kalkylator från NCC

Nyhet hjälper kunderna att ta klimatsmarta beslut.
NCC:s har tagit fram en klimatkalkylator som är ett datorprogram som jämför utsläppen av koldioxid från olika metoder att förnya eller lägga om rörledningar i marken.
 
– Med vår nya klimatkalkylator är det enkelt att hjälpa våra kunder att välja den metod som ger minst utsläpp av klimatgaser. Kalkylatorn gör det också lätt att redovisa mycket noggranna siffror för utsläppen när arbetet är klart, säger Christian Jöhncke, avdelningschef på NCC Vatten- och Miljöteknik i ett pressmeddelande.

Bara de kommunala ledningsnäten för vatten och avlopp i Sverige omfattar 19 000 mil rör. De skulle räcka fem varv runt jordklotet och motsvarar en investering på minst 500 miljarder kronor. Majoriteten av ledningsnäten är nedlagda under 1900-talet och kommer behöva förnyas under det nuvarande århundradet.

Upp till 90 procent mindre klimatutsläpp

Klimatkalkylatorn är byggd för att jämföra traditionellt rörarbete och NCC:s utbud av schaktfri teknik för rörbyggande och rörförnyelse. 
NCC No Dig omfattar olika typer av metoder och material för att förnya vatten- och avloppsrör inifrån. Ett nytt rör byggs upp inuti det gamla med hjälp av cement- eller plastmaterial.

Metoderna sparar tid, är billigare och ger nästan ingen störning av trafiken.

De ger också upp till 90 procent mindre klimatutsläpp. Varje kilometer rör som förnyas inifrån ger 290 ton mindre utsläpp av koldioxid, jämfört med att gräva upp och byta ut rören.
Det motsvarar utsläppen från en genomsnittlig bensindriven bil som kör 38 varv runt jorden.

Vilken metod som ger minst klimatpåverkan skiljer sig åt mellan varje enskilt uppdrag.
Läs mer om: NCC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114