23948sdkhjf

Svag sommarförsäljning för bygg- och järnhandeln

"Jag tror avmattningen mest beror på den låga rörligheten på bostadsmarknaden".
Bygg- och järnindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 0,8 procent i juli. Kalendereffekten för juli i år var negativ för proffshandlarna då antalet vardagar var färre än under samma period föregående år. Hittills i år (januari-juli) har branschens försäljning ökat 6,8 procent.

Semesterperioden ger hushållen chans att renovera eller måla om sommarstugan, villan eller lägenheten. Under förra sommaren var hushållen mycket aktiva och försäljningen i bygg- och järnhandeln steg med 13,9 procent (juni och juli 2015). Denna sommar var tillväxttakten som väntat lägre och efter en svag inledning i juni ökade försäljningen med 0,8 procent under juli månad mätt på jämförbara enheter och i löpande priser. Sett över sommarperioden juni och juli 2016 ökade branschens försäljning med 1,5 procent.

– Jag tror avmattningen mest beror på den låga rörligheten på bostadsmarknaden vilken hämmas av flyttskatten, amorteringskrav och att nyproducerade bostäder ofta betingar ett högt pris. Vi ser nu också hur svårigheterna ökar vid bostadsförsäljning. Flera av objekten som finns är annonserade för andra gången, kommenterar Ulf S. Gustafsson, vd på Byggmaterialhandlarna, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Vi skall heller inte glömma att vi jämför oss med mycket höga jämförelsetal. Juli förra året innebar en uppgång på hela 10,9 procent och då är det faktiskt bra att undvika ett minus, säger Ulf S. Gustafsson VD för Byggmaterialhandlarna.

Byggmaterialhandlarna gör nu en utvärdering kring hur försämringen av ROT-avdraget kan ha påverkat försäljningen i branschen.

– Det skall bli intressant att ta del av den rapporten, som skall finnas tillgänglig i mitten av september, avslutar Ulf.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109