23948sdkhjf

Cowi utformar vattentorn

För att säkra den framtida regionala vattendistributionen kommer ytterligare ett vattentorn att byggas i Helsingborg.
Cowi har tillsammans med Wingårdh arkitektkontor, tagit fram ett gestaltningsförslag som valts ut av NSVA, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, och Helsingborgs stad.

– Det är mycket roligt att få bidra till ett nytt landmärke för Helsingborg, säger Roberto Caprile, uppdragsledare på Cowi, i ett pressmeddelande.

Wingårdhs och COWI har arbetat tillsammans för att skapa ett unikt vattentorn. COWI har bistått Wingårdhs med övergripande frågor kring konstruktion, kalkyl, hydraulik och vatten.

40 meter högt vattentorn
Vattentornet kommer att bli 40 meter högt och har formen av en ring med 90 meters diameter. Vattnet kommer att strömma genom ringen och skapar på så sätt en god omsättning av vattenvolymen.

Utformningen av tornet är unik och storslagen, men på samma gång enkel och robust, helt i ljus betong.

Den relativt enkla konstruktionen gör det lättare att kalkylera dess produktionskostnad.

– Vår utformning innebär inte bara en resurseffektiv konstruktion och ett optimerat vattenflöde som förser Helsingborg med dricksvatten. Vattentornet får också en stark form som blir ett landmärke på avstånd och samtidigt bildar den ett helt unikt invändigt rum som är till för alla att uppleva på plats, säger Joakim Lyth, kontorschef på Wingårdhs i Malmö.

Den slutgiltiga utformningen av vattentornet kommer göras under detaljprojekteringsarbetet. Planerad byggstart är 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079