23948sdkhjf

Veidekke: Därför inför vi nya regeln

Nya regeln, om endast underentreprenörer i två led, ska vara implementerad inom ett år.
I måndags rapporterade Building Supply om att Veidekke blir det första byggbolaget i Sverige som endast tillåter underentreprenörer i två led. Beslutet välkomnas i branschen, bland annat av 6F som menar att det är ett "stort steg framåt för en schysstare byggbransch".

I ett pressmeddelande förklarar Veidekke att beslutet är taget med syftet att minska risken för att oseriösa byggbolag får uppdrag åt bolaget. Veidekke Entreprenør i Norge införde maxantal på underentreprenörer i två led redan 2013.

"Beslutet innebär inte att vi begränsar antalet underentreprenörer utan det handlar om att undvika långa kedjor av underentreprenörer och på så vis öka kontrollen. Målet är att bidra till att det bara ska finnas seriösa aktörer på Veidekkes arbetsplatser och i byggbranschen", skriver Veidekke i pressutskicket.

Den nya regeln ska vara fullt implementerad inom ett år och företaget startar med alla nya projekt samt de projekt som kommer att pågå längre än ett år framåt. SEB:s nya kontorshus i Solna har varit pilotprojekt inför detta beslut där man 2015 införde underentreprenörer i endast två led med goda resultat. Projektet har upprättat en egen inköpsliggare som varje vecka jämförs med närvaroliggaren. Utöver den systematiska kontrollen utförs stickprovskontroller där ID06-uppgifterna jämförs med vanliga ID-handlingar.

– För att förbättra översikten och säkra att våra projekt inte blir inblandade med oseriösa aktörer har vi tagit beslut om underentreprenörer i max två led. Det innebär att vald underentreprenörer inte kan leja bort arbetsuppgifter mer än ett led från sig själv. Den utökade kontrollen kommer att kräva resurser men vi ser att det ger resultat. Veidekke tolererar inga som helst oegentligheter i vårt företag och detta är ännu ett steg i att garantera företagets redlighet, säger Jimmy Bengtsson, vd Veidekke Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.453