23948sdkhjf

Glaserat tegel från Brunflo till jätteprojekt

Jämtländska Tegelbolaget om sin största leverans någonsin: "Det här är stort för oss".
I Vålbacken i jämtländska Brunflo har tegel tillverkats sedan 1899. Men i dag står inte längre produktion av tegelstenar högst på prioriteringslistan, utan tegelglasering. Och de senaste åren har efterfrågan på den nischade produkten exploderat.

Tegelbolaget har precis skickat iväg den sista leveransen glaserat tegel till ett stort projekt i Stockholm – som för övrigt är bolagets största leverans någonsin. Sedan augusti förra året har bolaget jobbat hårt för att leverera 400 000 stenar till projektet Muddus i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm, som är två hus ritade av Wingårdh Arkitektbyrå. Tegelstenarna är glaserade med en intensiv röd färg.

– Övriga hus i området är gråta, bruna och svarta så det här sticker verkligen ut, säger bolagets grundare Björn Staverfelt till Building Supply.

Sedan i augusti i fjol har Tegelbruket kört cirka två lastbilar i veckan med stenplattor söderut.

– Orden är värd cirka 8 miljoner kronor, vilket är stort för oss och det här resulterar i fler beställningar. Vi har gjort oss ett namn i landet.

Beställningen från Stockholm har genererat i fyra nyanställningar och stora investeringar. Bolaget har nu totalt 8 anställda och har dessutom köpt in större ugnar för att kunna öka kapaciteten.

Tegelbolaget är, enligt Staverfeldt, ensamma om att producera produkten i landet. Och han menar att det är ett riktigt hantverk:

– Det här är inte något som man kan överlåta till en robot, säger han och berättar att de tidigare har levererat glaserat tegel till byggnader i bland annat Hammarby Sjöstad, Årsta kyrka, Norske Banks kontor i Bergen samt till en förskola i Finland.

Snart kan även hända att ett köpcenter i South Carolina stoltserar med jämtländskt tegel.

– Vi har fått en förfrågan, men i nuläget vet jag inte vad det blir av det. Ingen i USA kunde leverera teglet de ville ha så då kontaktade de oss, berättar Björn Staverfelt.

Staverfelt ser ljust på framtiden, men dagsläget är det dock inte aktuellt med någon ytterligare förstärkning av personalstyrkan.

– Nu håller vi den här nivån ett tag, säger han.

Björn Staverfelt har en respektabel ålder av 71 år, och planerar så smått att dra ner på arbetstimmarna:

– Dottern jobbar i bolaget och även mågen, säger han och medger att han kommer att ha svårt att sluta arbeta helt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078