23948sdkhjf

Byggnads: Stoppa livsfarliga motorkapare

Efter flertalet olyckor – fackförbundet vill se förbud för motorkapare.
Förra veckan rapporterad Entreprenad Supply om en olycka i Lund där en byggnadsarbetare skadades allvarligt efter att en motorkapare fastnade, for upp och skar en man i halsen.

Bara i år har fyra allvarliga olyckor drabbat byggnadsarbetare som använt motorkapare, enligt Byggnads. Nu kräver facket att dessa maskiner stoppas.

– Trots att Arbetsmiljöverket själva konstaterar ett 40-tal allvarliga olyckor görs ingenting för att stoppa dessa verktyg. Det är helt oacceptabelt, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads, i ett pressmeddelande.

– Vi har haft mängder med sådana här olyckor under flera år. Det är dags att Arbetsmiljöverket sätter ner foten och stoppar dessa livsfarliga maskiner, fortsätter Ulf Kvarnström.

Enligt Ulf Kvarnström används motorkapare ofta av personer utan relevant utbildning.

– Det finns inget formellt utbildningskrav, det görs alltför få riskbedömningar och det krävs inget tillstånd för användning. Detta trots att vi pratar om en kraftfull snurrande klinga som klarar av att såga betong. När de fastnar och vänder upp mot användaren är det fullkomligt livsfarligt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063