23948sdkhjf

Köpte 100 Attefallshus – tomter saknas

Östersundshem: "Vi har stött på patrull".
Building Supply skrev i mars månad i år om att Östersunds kommunala bostadsbolag Östersundshem köper in 100 Attefallshus tidigare i år köpte in 100 Attefallshus tilltänkta att husera tänkta studenter, arbetslösa och nyanlända.

Nu uppger Daniel Kindberg, Östersundshems vd, för Östersundsposten att bolaget, med sitt bostadsprojekt, har stött på patrull. Det har visat sig svårt att hitta lämpliga tomter för dem. Det är inte heller klart vem som ska bo i dem, vem som ska betala hyran. Nu står ord mot ord om vad det beror på.

Diskussionerna började i samband med att nya ägardirektiv togs, berättar Andnor för ÖP. Kommunen gav klartecken till att Östersundshem skulle öka byggtakten och att det skulle finnas bostäder till nyanlända som hade fått uppehållstillstånd.

– Sedan har kommunen sovit, säger Östersundshems ordförande Tord Andnor (S) till ÖP.

Resultatet blev att Östersundshem var tvungen hitta en annan hyresgäst. Det blev Migrationsverket. Processen med att skaffa Attefallshusen var redan igång och under hösten gick Migrationsverket ut med ett erbjudande – att omplacera asylsökande från tillfälliga förläggningar.

– Hyr man ut allt till Migrationsverket då bli husen inte till för dem med permanent uppehållstillstånd, säger AnnSofie Andersson (S) som menar att hon inte känner till varför Migrationsverket kom in i bilden.

Enligt Unto Järvirova, biträdande kommundirektör och chef för Östersunds Rådhus AB som äger Östersundshem, finns just nu inget behov av Attefallshus för nyanlända, den ursprungliga målgruppen för satsningen. Men Daniel Kindberg menar att man inte beställde 100 Attefallshus utan att känna till behoven.

– Nej, vi hade en dialog i höstas och vi bedömde att 100 var en lämplig siffra, till och med i underkant, säger han till tidningen och är inte orolig för att Östersundshem kommer att sitta med husen för 67 miljoner kronor utan användning.

– Absolut inte. Tvärtom, säger han till ÖP.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.129