23948sdkhjf

Höga förväntningar på ny bostadsminister

Branschen vill se handlingskraft av nya ministern Peter Eriksson (MP).
Under onsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) sina nya ministrar. Till bostads- och digitaliseringsminister utsågs Miljöpartiets tidigare språkrör Peter Eriksson.

– Bostadsbyggandet är en av Sveriges största utmaningar. Jag kommer att ha det samlade ansvaret och överblicken över bostadspolitiken, även om vissa frågor kommer att beredas i andra departement. Huvuduppgiften den närmaste tiden blir att nå resultat i uppgörelsen i de pågående förhandlingarna mellan regeringen och oppositionen, sade Peter Eriksson (MP) i samband med presskonferensen.

På Byggnads välkomnas beskedet om utnämningen av Peter Eriksson till ny bostadsminister.

– Äntligen har vi en bostadsminister med offensivt uppdrag. Nu krävs det handlingskraft, mod och verkstad. Sverige behöver bygga ifatt allt som inte blivit byggt och vi byggnadsarbetare står redo att börja bygga, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm, i ett pressutskick.

– Stefan Löfven lovar att det nu ska byggas och byggas mycket. Det är bra. Vi har idag en enorm bostadsbrist. Vi kan inte överlåta rätten till en bostad på marknaden, fortsätter Johan Lindholm.

Även Sveriges Byggindustrier ser positivt på att en ny bostadsminister nu är på plats så att de blocköverskridande samtalen kring bostadsbyggande kan börja leverera.

– Vi bidrar gärna fortsatt med våra erfarenheter. Det är bara att ringa, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier.

– Bostadspolitikens utmaningar handlar framför allt om att öka rörligheten, att underlätta för kapitalsvaga hushåll att ta sig in på bostadsmarknaden och att skapa förutsättningar för att öka byggandet. Små åtgärder kommer inte att lösa hela knuten. Därför hoppas vi nu att Peter Eriksson kommer att få mandat att ta ett helhetsgrepp över bostadspolitiken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078