23948sdkhjf

Markpriserna skrämmer bort byggen

"Kommunerna tar maximalt betalt", säger vd för byggjätte till Helsingborgs Dagblad.
De skenande markpriserna hotar nybyggnationen och gör det för dyrt för många att köpa en bostad. Det rapporterar Helsingborgs Dagblad, HD.

– Kommunerna tar maximalt betalt. Vi kan inte räkna hem alla affärer, säger Skanskas vd Johan Karlström, till tidningen.

Priserna på småhus har stigit med elva procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). I Storstockholm uppgick prislyftet på årsbasis till 18 procent, medan det i Storgöteborg och Stormalmö låg på 13 respektive 12 procent.

Snittpriset för en småhusfastighet i landet uppgick, enligt SCB, till 2,7 miljoner kronor under perioden februari - april i år.

Samtidigt går det bra för byggbranschen. Byggbolagen märker av en kraftigt ökad efterfrågan och vinsterna stiger. Exempelvis byggkoncernen Skanska redovisar en trefaldigad vinst för årets första kvartal.

Mycket av vinsterna hämtas, enligt HD, hem i USA där Skanska genom åren har växt oerhört framför allt vad det gäller byggandet av stora kontorskomplex.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173