23948sdkhjf

"Upphandla fler hus i trä"

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och Olli Rehn, näringsminister i Finland, påtalar träbyggandets fördelar i en debattartikel i Dagens Industri.
Genom att bygga i trä minskar koldioxidpåverkan avsevärt. Den offentliga sektorn har genom upphandling ett stort ansvar att gå före. Det skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Finlands näringsminister Olli Rehn i en debattartikel i tidningen Dagens Industri.

"Omställningen till biobaserad ekonomi innebär att vi byter ut fossil olja mot förnybart biologiskt material – biomassa. Bland annat kan vi använda det som växer på våra åkrar, i våra skogar och det vi kan hämta från hav och sjöar och vattenbruk."

"...Vi har de naturgivna förutsättningarna, den industriella infrastrukturen och kompetensen. Förutom potentialen för skogen, jordbruket, fisket och vattenbruket medför en bioekonomi också goda möjligheter för andra sektorer och industrier att minska sitt fossilberoende."

Artikelförfattarna menar att Sverige och Finland ska ta tätpositionen inom bioekonomi och visa vägen för EU och världen som gröna föregångsländer:

"Våra regeringar har sedan de tillträdde tagit flera initiativ för att utveckla respektive land till ledande inom bioekonomi. Bland annat inom ramen för Östersjöstrategisamarbetet."

Dessa initiativ syftar, enligt Bucht och Rehn, till att säkra långsiktiga politiska spelregler som styr bort från fossilberoende och bidrar till utvecklingen av framgångsrika näringsliv som kan generera hållbara jobb.

Konkret handlar det om följande:

Utveckla träbyggandet: Genom att öka användningen av trä kan vi minska byggprocessens klimatpåverkan avsevärt. Produktionen av trähus kräver under hela sin livscykel mindre energi och orsakar mindre koldioxidutsläpp jämfört med andra hus. Här har inte minst den offentliga sektorn genom upphandling ett stort ansvar att gå före.

En fossilfri fordonsflotta: En stor del av Sveriges och Finlands utsläpp av koldioxid kommer från fordonsflottan. Det är därför angeläget att ta det stora steget och överge de fossilbaserade drivmedlen. En fossilfri fordonsflotta är ett realistiskt och nåbart mål. Det visar den stora svenska utredningen Fossilfrihet på väg som kom 2013. Genom att möjliggöra långsiktiga politiska spelregler kommer vi att verka för skatteregler som bidrar till de kapitalintensiva investeringar som krävs.

Grön basindustri ger gröna jobb: Industrin är basen för jobb och ekonomisk tillväxt. Genom en grön basindustri säkrar vi både långsiktig konkurrenskraft och nya jobb. Det ställer krav på en långsiktig och framsynt industri- och energipolitik.

Innovation för förnybara produkter: Att öka utvecklingstakten för nya biobaserade produkter har en stor potential. Redan i dag finns det en stor mängd nya produkter som har tagits fram för att kunna ersätta oljebaserade produkter. Vissa är i startfasen, andra är redo för uppskalning. Vi vill bidra till att teknikmogna satsningar kan ta de steg som är nödvändiga för uppskalning och kommersialisering.

Utveckla skogsbruket: Skogsbruk enligt den modell som tillämpas i Sverige och Finland binder stora mängder koldioxid varje år. Skogsbruket ger dessutom i stor utsträckning arbetstillfällen på landsbygden. För att skapa ännu fler jobb och öka skogens nytta i klimatarbetet kommer våra regeringar genom olika insatser stimulera ett aktivt och lönsamt skogsbruk och ökad skoglig tillväxt.

"Våra länder har fantastiska förutsättningar att bli världsledande bioekonomier. Med långsiktiga politiska spelregler kan vi stärka vår konkurrenskraft, skapa fler jobb och samtidigt långsiktigt motverka klimatförändringarna", avslutar Bucht och Olli sin artikel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064