23948sdkhjf

Fällande HD-dom i fasadmålet

Myresjöhus agerade vårdslöst genom att bygga med enstegstätade fasader i Svedala, fastslår Högsta Domstolen.
Fallet har handlat om 34 villor i Svedala som i början på 2000-talet byggdes av Myresjöhus med så kallade enstegstätade fasader, vilket resulterade i stora fuktskador.

Dagens fällande dom mot Myresjöhus ses som principiellt intressant eftersom tiotusentals småhus byggts med samma metod. Till skillnad från tvåstegstätade innebär enstegstätade fasader att det inte finns någon luftspalt bakom det yttre fasadskiktet som kan ta hand om inträngande regnvatten. Konstruktionen, som kan medföra omfattande skador, var mycket vanligt förekommande vid nybyggnationer i Sverige under 1990-talet och fram till år 2007. Högsta domstolen har i en tidigare dom slagit fast att användandet av konstruktionen utgör ett fel i entreprenaden.

Dagens dom fastställer att det var vårdslöst av Myresjöshus att använda enstegstätade fasader i Svedala. Entreprenören "ska anses ha handlat vårdslöst genom att inte ha vidtagit lämpliga åtgärder för att förvissa sig om fasadkonstruktionens hållbarhet innan metoden användes", skriver HD.

HD menar också att Myresjöhus har ett ansvar gentemot andrahandsköpare av husen. "Högsta domstolens har i dag fastställt att överlåtelseförbudet inte hindrar att entreprenören ansvarar mot de nya fastighetsägare som har tagit över den ursprunglige fastighetsägarens rätt mot entreprenören", skriver HD.

Den vägledande domen, som bevakats av hela byggsektorn, öppnar nu upp för skadestånd för drabbade villaägare i Sverige.

"Domen lär sända en chockvåg genom byggsverige, då byggbolagen har uppfört någonstans mellan 110.000 och 160.000 bostäder med enstegstätade fasader", sade Ulf Stenberg, chefsjurist vid intresseorganisationen Villaägarna, i ett pressmeddelande i mars i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064