23948sdkhjf

Idrottsanläggning har rekordlåg energiförbrukning

Låg uppvärmningskostnad tack vare trästomme och passivhusteknik.
Tennishallen Södra Climate Arena i Växjö är byggd med trästomme och med passivhusteknik visar på mycket låg energiförbrukning. Det är Sveriges Tekniska forskningsinstitut, SP, som har genomfört mätningarna som visar att anläggningen har den lägsta energiförbrukningen, när det gäller uppvärmning, jämfört med andra idrottsanläggningar. Det framgår av ett pressmeddelande.

Södra Climate Arena är världens första tennishall byggd med energibesparande passivhusteknik – en teknik som innebär att byggnaden tillförs uppvärmning motsvarande max 15 kWh/m2 och år. Södras idrottshall håller sig på en nivå vid 13 kWh/m2 och år.

Passivhusteknikens klimatnytta är, enligt pressmeddelandet, påtaglig. Byggs det exempelvis tio passivhushallar i stället för hallar med traditionell byggteknik, så är energibesparingen 3 000 000 kWh per år – vilket motsvarar energi för uppvärmning av cirka 200 normalvillor.

– Driftskostnaderna är en viktig del för dem som driver idrottsanläggningar och jag hoppas att detta kan ge trä som byggnadsmaterial i idrottsanläggningarna en skjuts framåt. Dessutom är trä ett fantastiskt bra material ur miljöperspektiv genom att vara ett förnybart material och fungerar som kolsänka, vilket är en bra förutsättning för att kunna bygga ett hållbart samhälle, säger Johan Blixt från Centrum för byggande och boende med trä, CBBT, i pressmeddelandet.

Hallens konstruktion är bland annat utförd för att ta till vara på värmestrålning för lågt stående sol under vinterhalvåret. Detta bidrar till att temperaturen vid tennisbanorna varierar mindre än 1 grad över dygnet och att det skiljer enbart cirka 2 grader mellan sommar och vinter.

Hallen invigdes den 30 augusti 2012 och är placerad intill Södras huvudkontor i Växjö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079