23948sdkhjf

Byggskandal i Uppsala

Landstinget bromsar bygget vid Akademiska sjukhuset efter prischock. Vårdbyggnad blir 600 miljoner dyrare än väntat.
En byggskandal håller på att nystas upp i Uppsala, rapporterar lokala medier.

Landstinget bromsar nu, under två månader, delar av projektet att uppföra en ny vårdbyggnad på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi behöver tid för att skaffa ordning och reda i projektet. Bland annat ska vi se över projektorganisationen, gå igenom befintliga avtal och se om det går att göra omprioriteringar, säger Börje Wennberg (S), ordförande för landstingsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

600 miljoner dyrare
Den nya vårdbyggnaden, ingång 100, skulle enligt det beslut som fattats av landstingsfullmäktige kosta 1,8 miljarder kronor att uppföra.

I juni informerades landstingsstyrelsen om en kraftig fördyring, som bland annat beror på ökade kostnader för pålningsarbeten, el, VVS och markarbeten. Landstingsdirektören fick då i uppdrag att göra en genomlysning av projektet.

Vid landstingsstyrelsens sammanträde i veckan redovisades resultatet av de granskningar som hittills har gjorts. I rapporterna framkommer att det funnits brister i projektledningen och genomförandet. Det har också brustit i tjänstemannaorganisationens återrapportering till de politiskt ansvariga. Fördyringen kommer, när hänsyn tagits till indexuppräkning, att uppgå till cirka 600 miljoner kronor.

Landstingsstyrelsen har därför nu beslutat att bromsa delar av projektet i cirka två månader.

En översyn ska göras av projektorganisationen och befintliga avtal ska gås igenom för att se om det är möjligt att göra justeringar.

– Vi ser mycket allvarligt på det här och med dagens beslut har landstingsstyrelsen vidtagit de åtgärder vi anser behövs i nuläget, säger Börje Wennberg.

(M), (FP), (C), (KD) och (SD) deltog inte i beslutet, då de ansåg att handlingarna skickats ut för sent för att de skulle kunna ta ställning i frågan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078