23948sdkhjf

Vill snabba på planprocesser

Regeringen ger Boverket i uppdrag att tillsammans med länsstyrelser och Sveriges kommuner och Landsting utarbeta en vägledning för att snabba på planprocesserna.
– Det måste gå snabbare, bli lättare och billigare att bygga fler bostäder. Regeringen fortsätter regelförenklingsarbetet steg för steg och vi hoppas nu att de kompetenshöjande insatser som Boverket får i uppdrag att genomföra är ett ytterligare steg för att snabba på byggprocessen, säger bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) i ett pressmeddelande.

För att kunna genomföra uppdraget under 2015 och 2016 får Boverket totalt en miljon kronor.

Överklaganden tar längre tid än väntat
Det finns flera skäl till att det kan ta lång tid från det att en idé om byggprojekt väcks till dess att ett bygglov finns beviljat, skriver regeringen i sitt pressutskick.

Ett av dessa skäl, överklagandesystemets utformning belystes av PBL-överklagandeutredning som lämnade in sitt betänkande i mars 2014. Utredningen konstaterade bland annat att det finns brister i de kommunala besluten när det gäller angivande av beslutsskäl, och att kommunerna inte alltid överlämnar allt material till den instans som ska pröva ett överklagade.

Det i sin tur medför att det kan uppkomma onödiga överklaganden och att prövningen av överklaganden kan ta längre tid än nödvändigt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078