23948sdkhjf

"En otroligt kortsiktig lösning"

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, är kritisk till regeringens bostadssatsning.
På onsdagen presenterade regeringen ett jobbpaket som en del i den kommande höstbudgeten för 2015. Paketet är på 10 miljarder kronor, där en del är öronmärkta till bostadssatsningar.

I satsningen för 2016 finns framförallt ett investeringsstöd för små hyreslägenheter på 1,9 miljarder, en bonus på 1,85 miljarder kronor till kommuner som bygger mycket, 1 miljard till energieffektivisering av miljonprogrammen, samt ett tillfälligt stöd till studentbostäder på 300 miljoner.

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, är skeptiskt till regeringens satsning och anser att det krävs helt andra åtgärder än vad som presenterats.

– Historiskt sett har visat sig att investeringsstöd inte bidragit nämnvärt till att öka bostadsutbudet. Man måste, blocköverskridande, sätta sig ner och skapa sig en samlad bild samt ett verktyg för hur finansieringen ska se ut så att till exempel kapitalsvaga ges möjlighet att etablera sig på bostadsmarknaden. Då får vi en långsiktighet. Det här är en otroligt kortsiktig lösning, säger han till Food Supply, och uppger vidare att man måste lyssna på de som faktiskt säljer bostad till konsument.

Framför allt är han tveksam till den byggbonus på 1,85 miljarder som ska riktas till kommuner som bygger bostäder.

– På vilket sätt ska man besluta om vilken kommun som ska tilldelas bonusen. Och framförallt, hur vet man att det går till att stimulera bostadsbyggandet?

Månsson menar att det i sådana fall krävs att en bonus är rätt utformad.

– Fokus måste ligga på att snabba på handläggningsprocesser och att den inte går till redan planerade projekt. En fråga är om det kommer att vara möjligt att kombinera byggbonusen med investeringsbidragen.

Fler ifrågasätter paketet
Anders Lago, förbundsordörande på HSB, är liksom Månsson, tveksamt inställd till bostadssatsningen:

– Det är inte tillräckligt – bostadskrisen kräver betydligt bredare grepp. Sverige har en akut bostadskris som påminner om den situation vi hade för 100 år sedan. Trångboddheten ökar, urbaniseringen är kraftig och bostadsbyggandet för lågt, säger han i ett pressmeddelande.

Lago menar att det behövs en storsatsning och en långsiktig bostadspolitik för att Sverige ska ha en chans att lösa bostadskrisen.

– Ett första steg är att regeringen tillsätter en bred bostadskommission för att skapa en social bostadspolitik. I den bör representanter från partierna, byggbranschen, fastighetsägarna, bostadsrätterna och hyresgästerna ingå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078