23948sdkhjf

Så vill regeringen öka byggandet

5,5 miljarder kronor ska ge fler bostäder, snabbare byggande och bättre boende.
Regeringen menar att bostadsbyggandet legat på en alldeles för låg nivå, vilket bidragit till den stora bostadsbristen. Regeringen avser därför att föreslå investeringar på 5,5 miljarder kronor på fler bostäder, snabbare byggande och bättre boende.

Det framgick under gårdagens presskonferens i Barkarbystaden utan Stockholm, där statsminister Stefan Löfven (S) och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) presenterade den kommande bostadssatsningen.

Fler bostäder
I satsningen ingår ett ett investeringsstöd för byggande av klimatsmarta hyresrätter. Stödet ligger på 1,9 miljarder för år 2016 och ökar de nästkommande åren upp till 3,2 miljarder år 2018.

För att ge särskild stimulans för studentbostäder avser regeringen att föreslå ytterligare 300 miljoner kronor till snabbt uppförda studentbostäder för 2016.

Byggbonus
Regeringen introducerar också en byggbonus till kommuner som genom ett ökat byggande bidrar till att minska bostadsbristen. Under 2016 omfattar byggbonusen totalt 1,85 miljarder kronor.

För att öka bostadsbyggandet måste mer mark göras tillgänglig för bostadsbyggande. Regeringen avser därför att föreslå ytterligare 300 miljoner på marksanering. För att ta del av stödet måste kommunen använda den sanerade marken för bostadsbyggande.

Upprustning av miljonprogrammet
Regeringen och Vänsterpartiet har även kommit överens om en satsning på miljonprogrammets bostäder.

Totalt ska en miljard kronor årligen, mandatperioden ut, satsas på upprustning.

För att säkerställa rimliga hyresnivåer kommer en del av stödet gå till att begränsa hyreshöjningar för de boende.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11