23948sdkhjf

Byggnads lockar kvinnor med sexism

Genom att använda sexistiska påståenden försöker fackförbundet nu locka fler kvinnor till byggbranschen. Men kampanjen har väckt stark kritik.
Fackförbundet Byggnads och branschföreningen Byggcheferna vill öka jämställdheten och mångfalden inom byggbranschen. Därför lanserar det tillsammans kampanjen "Alla tjänar på en jämställd byggbransch". Detta rapporterar Dagens Media.

– Vi vill arbeta för ökad jämställdhet och öka vårt kvinnliga medlemsantal från en procent till fem procent. Det finns en förlegad kultur i branschen och felaktiga attityder om både kvinnor och män. Det vill vi få upp en diskussion om, säger Matilda Ström, kommunikationschef för Byggnads, till Dagens Media.

Den aktuella kampanjen är enligt Matilda Ström ett steg på vägen att ändra kulturen som råder inom branschen.

Kampanjen, som lanserades i veckan har budskap som "Män är händigare än kvinnor. Det vet ju alla" och "Här är det hårda tag. Det krävs stake för att palla", och har redan väckt starka reaktioner.

"@Byggnads Diskuterar nya kampanjen som trots goda intentioner tyvärr träffar helt fel, enligt alla inblandade. Spec den om städning. Gör om" , twittrar en person.

"Det är ganska många som "tolkar" den som skämtsam, kränkande och sexistisk. Kanske dags att fatta kritiken nu" , twittrar en annan.

Men Matilda Ström menar att de kontroversiella påståendena behovs för att slå igenom mediebruset.

– Vi nås av så mycket reklambudskap varje dag så det är viktigt att synas. På tavlan står det också att vi gör upp med machokulturen och att vi vill ha en jämställd bransch, säger hon.

När Dagens Media frågar om Matilda Ström tror att tavlorna får kvinnor att bli sugna på att söka sig till branschen svarar hon så här:

– Tavlan är lite omskakande och ska få folk att reagera. Den syftar till att få en diskussion och förändring. Hittills har vi fått mycket positiv respons. Folk hör av sig och skriver att det är något de har väntat på.

Kampanjen är framtagen av Bulldozer och kommer att pågå under tre år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094