23948sdkhjf

Martinsons levererar till uppmärksammade Coop-butiker

Martinsons har konstruerat och levererat stommen till Coop Extra i norska Bodö. Butiken som byggts i KL-trä och limträ har väckt stor uppmärksamhet tack vare sin energisnåla konstruktion.
– Under förra vintern kördes värmefläktarna under fyra veckor istället för de vanliga tre månaderna. Och under förra sommarens värmebölja var Coop Extra i Bodö den enda butiken som inte hade problem med för hög värme. Det visar hur lyckad konstruktionen är, berättar Joakim Dörum, arkitekten och företagaren på Green Advisers som byggt butiken, i ett pressmeddelande.

Just nu pågår byggnationen av ytterligare en Coop-butik i Fauske som ska stå klar i maj. Green Advisers använder sig av en metod för golvisolering där man istället för att isolera hela golvet, bara isolerar längs med väggarna. Det gör att energin under vintern stiger uppåt och värmer butiken samtidigt som golvet fungerar kylande på sommaren.

Snabb byggprocess
Under byggprocessen levererade Martinsons, genom norska Splitkon, färdiga byggelement i KL- trä och limträ till byggplatsen där entreprenören Vexti AS tillsammans med Joakim Dörum står för montaget.

– Vi bygger även taket i träelement. Det ger en högre kvalitet till samma pris och skapar en ännu snabbare byggprocess. I Fauske tog det bara fyra veckor från fundament till en isolerad och tät byggnad, säger Joakim Dörum.

Fler butiker i trä
Coop Nordland, som representerar 60 butiker, ser positivt på möjligheterna att bygga fler butiker som den i Bodö. Träkonstruktionen är inte dyrare än motsvarande i andra material, samtidigt som träet har flera tekniska fördelar som jämnare temperatur över året. Dessutom har butikerna i trä inga stora balkar och pelare invändigt vilket gör det enklare att inreda butiken.

– Det är väldigt spännande att se hur Green Advisers tar byggandet i trä ett steg längre med fantastiska resultat. Jag tror att vi är på väg mot en liknande utveckling i Sverige, säger Daniel Wilded, säljare KL-trä på Martinsons.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11