23948sdkhjf

Slussens kostnader tickar på

Trots att projektet ännu inte är igång har det redan kostat 1,7 miljarder i enbart planeringskostnader.
Projektet Nya Slussen i Stockholm väntar efter 24 års planerande fortfarande på byggstart. Sedan starten 1991 har flera arkitekttävlingar genomförts, där vinnande ritningar sedan hamnat i papperskorgen eller ritats om. Detta rapporterar P4 Stockholm.

I de 1,7 miljarder kronorna som projektet hittills har kostat ingår bland annat 246 miljoner till arkitekter, 339 miljoner för administration och ledning och kostnaden för utredningar, tillstånd, tekniska konsulter och entreprenader landar på över 900 miljoner kronor.

– Så klart att 1,7 miljarder är en massa pengar, sen är det jättesvårt att jämföra sådana här projekt men att i ett större infrastrukturprojekt så kan man säga att utredning och projektering kan landa någonstans mellan 20 och 35 procent av en totalsumma och för Slussen kanske det ligger i den övre delen av det här spannet, säger Mårten Frumerie, projektchef för Nya Slussen, till radion.

Prislappen för projektet har skrivits upp från de ursprungliga 8 miljarder kronorna till 10 miljarder kronor. Några av de faktorer som lett till att kostnaderna för projektet ökat är ett stort bussgarage som underkänts samt att de rödgröna efter maktskiftet i september stoppade bygget.

Men att kostnaderna drar iväg är inget ovanligt, det menar Roger Pyddoke, forskare på Statens Väg och Transportforskningsinstitut VTI:

– Att stora infrastrukturprojekt blir dyrare på grund av att man beslutar om ändringar i hur man vill utföra projektet det är ju inget ovanligt och jag tycker att det är väldigt lätt att raljera över ändringar och tillkommande men det är inte lika lätt att tala om hur man ska göra för att undvika det, säger Roger Pyddoke.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078