23948sdkhjf

Sweco vinner tävling för kvarter i Göteborg

Genom solfångare och orangeri blir byggnaden en "nära nollenergibyggnad".
En tydlig karaktär med högresta gavlar i tegel, skivfasader och inglasade balkonger i kombination med bra lägenhetslösningar och växthus på taket. Det gav Swecos arkitekter vinsten om ett nytt bostadshus i Kvillestaden, Göteborg.

Det nya kvarteret Cinnober har totalt 90 lägenheter. I bottenvåningen ligger butikslokaler som förstärker gatans handelstråk och ger de boende närhet till service. Det som gör huset unikt är det gemensamma orangeriet på taket där varje lägenhet har sitt eget växthus.

– Genom att återvinna den uppvärmda luften under orangeriets glastak kan man förvärma friskluftsintaget och på så sätt minska värmebehovet, säger Kajsa Crona, ansvarig arkitekt, i ett pressmeddelande.

Genomsyras av miljötänk
Återvinningen av den uppvärmda luften från orangeriet är bara en del i miljötänket. Förslaget har solfångare på taket i söderläge, som under sommaren laddar energilagret under byggnaden och som sedan kan användas för ventilation, radiatorer och varmvatten under vinterhalvåret. På så sätt kan man nå EU:s krav om ”nära nollenergibyggnader”. Gården blir som ytterligare ett vardagsrum för de boende, där det även finns möjlighet för privata odlingstäppor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079