23948sdkhjf

Göteborg planerar skyddsvallar

Sweco och Arcadis ska ta fram lösningar på hur staden kan skyddas mot förhöjda vattennivåer.
Att Göteborg har drabbats hårt av översvämningar de senaste åren samt att stadens centrum ligger lågt innebär att stigande havsnivåer utgör ett framtida hot, därför planerar staden för att bygga två yttre skyddsvallar, skriver Ny Teknik. Konsultbolagen Sweco och Arcadis har fått i uppdrag att genomföra en förstudie med förslag på konstruktionslösning av skyddsportarna som ska redovisas i mitten av januari.

Ska klara storm och havsnivåhöjningar
Var portarna ska placeras är ännu inte fastställt, men potentiella lägen är vid Älvsborgsbron och vid Kungälv. När tillfälliga höjningar av havsnivåerna är förväntade, exempelvis vid storm, är tanken att portarna ska stängas. För att kunna stå emot havsnivåhöjningar en bit in på 2100-talet måste portarna vara cirka fem meter höga.

-De måste klara en kontinuerlig stigning av havet men också toppen i särskilda situationer. Vi kan få en Gudrun eller Per också, säger Mats Andréasson, projektledare på Sweco, till tidningen.

Kostnaderna för att bygga portarna är beräknade till cirka 10 miljarder, men än är inga beslut fattade i kommunen. Enligt Ulf Moback, andskapsarkitekt i Göteborg stad, är det inte troligt att bygget kommer att starta upp förrän tidigast år 2050.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078