23948sdkhjf

Tre frågor – "Finns det manligt och kvinnligt ledarskap?"

Building-Supply ställer tre frågor om jämställdhet inom byggbranschen, till Pia Höök – diversity manager på Skanska.
Vad gör en diversity manager?
– En diversity manager driver ett strategiskt arbete som handlar om att öka och tillvarata mångfalden i en organisation. På Skanska har vi satt en vision där vi säger att vi vill avspegla mångfalden i samhället på alla nivåer, och att vi har ledare som i ord och handling skapar en inkluderade kultur. Som diversity manager stöttar jag affärsenheternas arbete med att nå denna vision, genom att öka kunskapen, identifiera exkluderande strukturer samt driva förändringsarbetet framåt.

Byggbranschen förknippas nog ofta med en ”grabbig” kultur. Men stämmer det överens med verkligheten?
– Byggbranschen är och har varit mansdominerad. Det har givetvis påverkat kulturen. Samtidigt har mycket hänt inte minst på grund av ett omfattande kulturarbete kring säkerhet och etik. En stor del av mångfaldsarbetet fokuserar på fortsätta denna positiva utveckling genom att öka öppenheten, acceptansen, och den ömsesidiga respekten och omtanken om varandra.

Finns det manligt och kvinnligt ledarskap?
– Nej, inte i en essentiell mening, däremot möter kvinnor och män olika villkor och förväntningar. Vilket får konsekvenser både för utövandet av ledarskapet samt hur detta tolkas av andra.

Artikeln är en del av vårt tema om Tre frågor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066