23948sdkhjf

Personalliggare mot svartjobb i byggbranschen

Nu har regeringen röstat igenom kravet på personalliggare inom byggbranschen.
Beslutet innebär att från första januari 2016 ska det finnas ett register på alla byggarbetsplatser över alla som deltar i arbetet, skriver P4 Kalmar.

Jens Hoffmann, vd för ett byggbolag i Nacka, säger att det blir mycket arbete för företagen.

– På varje arbetsplats där vi kanske har en snickare samt en elektriker, en målare, en rörmokare, en fuktkille, en rivare och så vidare, ska vi kunna förutse vem som kommer att vara på varje plats, och när, och när man har kanske 2 000 jobb igång under ett år, varav många är små, så blir det givetvis en administrativ börda som blir tuff att klara, säger Jens Hoffmann, vd för byggföretaget Dipart.

Ska skapa kontroll
Varje år försvinner tiotals miljarder kronor i form av obetalda skatter och avgifter inom byggbranschen och genom att införa personalliggare kan Skatteverket kontrollera att skatter och arbetsgivaravgifter är betalda. Personalliggarna ska vara elektroniska och Skatteverket ska kunna göra oanmälda kontrollbesök på byggena.

Varnar för olika regler
Inom byggbranschen finns också ett krav att byggföretagen ska rapportera löner och sociala avgifter för var och en av sina anställda, varje månad.

På Brottsförebyggande rådet, Brå, varnar man för att skapa olika regler i olika branscher. Utredaren Johanna Skinner menar att det kan skapa kryphål, ett företag som arbetar med bygg kan kalla sig för åkeri och därmed gå runt de krav som ställs på byggföretag.

- Det är bättre med ett gemensamt system som gäller alla branscher där det finns risk för svartarbete, säger Johanna Skinner, till P4 Kalmar.

Men Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, välkomnar det nya beslutet i riksdagen.

– Det är väldigt positivt. Det är något som Skatteverket har haft som ett önskemål under många år, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081