23948sdkhjf

Skanska bygger forskningsanläggning för 670 miljoner kronor

Nu inleds första etappen av ESS.
Skanska har slutit avtal med ESS, European Spallation Source, om att bygga första etappen av en forskningsanläggning i världsklass i Brunnshög, Lund, enligt ett pressmeddelande.

Arbetet utförs av Skanska Sverige i samarbete med Skanska UK och tillsammans ansvarar de för schaktningsarbeten, nödvändig infrastruktur på arbetsplatsen, acceleratortunnel och ett antal anslutande byggnader. Kontraktet är värt 670 miljoner kronor.

Byggstart sker omgående och forskningsanläggningen ska stå färdig 2019. Projektet planeras i ett flertal etapper där separata avtal sluts vid inledningen av varje etapp och just nu pågår arbete för att fastställa omfattning och riktkostnad för nästa etapp.

Fyra områden ska studeras
ESS, European Spallation Source, är en sameuropeisk forskningsanläggning som kommer att användas inom fyra forskningsområden: Miljö, medicin, mat och material. Anläggningen är en så kallad neutronkälla där forskare från hela världen ska kunna studera framtidens material för att förstå hur det är uppbyggt och hur det fungerar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125