23948sdkhjf

Sweco tar hem ett av bolagets hittills största uppdrag

Kontraktet omfattar utformning av en ny tunnelbana i Stockholm.
Sweco anlitas av Stockholms läns landsting för utformning av 11 kilometer ny tunnelbana från Kungsträdgården till Nacka och Gullmarsplan. Värdet på uppdraget, som utförs i samarbete med den spanska teknikkonsulten TYPSA, uppgår till cirka 500-600 miljoner SEK.

– Det här är ett av Swecos genom tiderna största och mest komplexa uppdrag. Satsningen är en viktig pusselbit för hela regionens utveckling och kommer att leda till kraftigt förbättrad kollektivtrafik, säger Åsa Bergman, VD för Sweco Sverige.

Tekniskt - ett unikt uppdrag
Swecos uppdrag innebär att utreda och projektera den nya tunnelbaneförbindelsen, som blir elva kilometer lång och dras i bergtunnel under Saltsjön från Kungsträdgården till Nacka och Gullmarsplan. Utformning av fem nya stationer ingår också i uppdraget.

– Ur ett tekniskt perspektiv är detta uppdrag något i särklass. Det blir den första tunnelbanan under Saltsjön, med en lång tunnel i berget och mycket djupt belägna stationer. Resultatet blir en minskad belastning på Slussen som knutpunkt, stationer med ett högt upptagningsområde i sydöstra Stockholm och en effektiv anslutning till T-centralen, säger Johan Dozzi, VD för Sweco Civil.

Den nya tunnelbanan beräknas kunna tas i drift 2025.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094